FACTS ABOUT MAKALE REVEALED

Facts About makale Revealed

Facts About makale Revealed

Blog Article

Bir bakıma belki kendi beklentilerimizi ve egolarımızı tatmin etmeye çalışıyor belki de çocuklarımızın daha iyi bir geleceğe sahip olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Ama bir yerde yanlış mı yapıyoruz acaba?

Makalenin giriş kısmı, okuyucuya yazının ana teması ve amacı hakkında bilgi vermelidir. Bu aşamada yazar, savunulan görüş ya da konuyu sergileyerek okuyucunun ilgisini çekmeyi ve yazının ana konusunu tanıtmayı amaçlar.

Giriş Bölümü: Makalede anlatılacak sav, görüş yazının girişinde dile getirilir. Makalenin

Bunların çOkay daha fazla sayıda olduğunu tekrar hatırlatarak son yıllarda yine bu çerçevede gelenekleşen bir başka gelişmeye geçebiliriz. Özellikle üniversite çevresinde tecrübesi ve eserleriyle alanına önemli katkılarda bulunmuş akademisyenler advertına çıkarılan armağan kitapları ve ünlü yazar ve şairlerin doğum ve ölüm yıldönümleri dolayısıyla çıkarılan anma kitapları da pek çAlright makaleyi içinde barındırmaları bakımından konumuz itibariyle dikkate alınması gerekir. Bunlardan bazıları:

• Fıkra yazarları, ilgi çekici konulardaki düşüncelerini daha serbest bir biçimde ifade eder. Tarafsızlık kaygısı gütmeden, yazarın kendi bakış açısını yansıtabilir.

Ayrıca, makalelerin amacı, bilgilendirme, açıklama ve kanıtlama olabileceği gibi eleştiri de olabilmektedir. İyi bir here makale yazımında, giriş, gelişme ve sonuç bölümleri önemli bir yer tutar ve aşağıda işlenecek şekilde önemli unsurlara dikkat edilmelidir.

Denemeci ise serbest olarak bulduğu konu üzerinde kendine ait kişisel görüş ve düşüncelerini okurlarıyla paylaşır ve düşündürme amacı taşır. Ayrıca yazınsal bir dil oluşturarak toplumun neredeyse hepsine ulaşma amacı taşır.

• Fıkra, güncel bir konu üzerine yazılırken makalede güncel olmayan başka bir konu da işlenebilir. Düşünceler fıkrada derinlemesine işlenmezken makalede detaylı şekilde işlenir.

Daha çok bir gazete ve dergide yayımlanan makale ve fileıkranın aynı konularda yazılması, dillerin sade ve anlaşılır olması gibi benzer özelliklerinin dışında farklı özellikleri bulunur. Bu farklılıklar şunlardır:

Gazete makaleleri, yaygın bir şekilde “günlük makale” olarak anılan yazı türleridir. Bu tür yazılar, genellikle günlük olayları, toplumu bilgilendirmeyi amaçlayarak ele alır. Bu tür gazete yazıları, genellikle gazetelerde yayınlanır ve bu nedenle geniş bir kitleye erişme potansiyeli taşır.

Bir konuda bilimsel bir araştırmanın sonuçlarına dayalı olarak hazırlanmış olan makalelerdir. Genellikle uzman kişiler tarafından yazılır ve akademik dergilerde yayınlanır.

Yazarıların belli bir konuda görüşlerini ve düşüncelerini ortaya koymak, okuyucuyu ikna etmeye yönelik yazdığı, dergi ve gazete köşelerinde yayımlanarak başlayan ve yaygınlaşan fikir yazılarına “Makale” denir.

  a. Görüm hakkında (six:1-7) Kral Uzziya’nın öldüğü yıl yüce ve görkemli Rab’bi gördüm; tahtta oturuyordu, giysisinin etekleri faucetınağı üzerinde Seraflar duruyordu; her birinin altı kanadı vardı; ikisiyle yüzlerini, ikisiyle ayaklarını örtüyor, öbür ikisiyle de uçuyorlardı.

Roman ve hikâyede olduğu gibi, deneme, makale, fıkra, eleştiri, vb. düzyazı türlerinin eski edebiyatımızda modern day mantığa bağlı bir tecrübesi olmadığı için, Tanzimat döneminde de bunlar arasındaki ayrım tam olarak ortaya konamamıştır. Dolayısıyla Tanzimat dönemindeki gazete ve dergilerde çıkan bazı düzyazı örneklerini ister istemez, sonradan kesin sınırlarına kavuşan düzyazıların pek çoğunun ilk örneği olarak kabul etmek durumunda kalmaktayız. Yani bir anlamda Şinasi’nin, Namık Kemal’in veya Ziya Paşa’nın bu dönem gazetelerindeki bazı yazıları hem makalenin ve hem de eleştirinin, denemenin, gazete fileıkrasının örneği olarak kabul edilmektedir.

Report this page